Wanting, JacobOnder deze bescheiden ovale gedenksteen lag alleen de jongeheer J. Th. Wanting zelf begraven. Deze Jacobus Theodorus Wanting, geboren in Utrecht op 25 november 1869, overlijdt op 31 oktober 1912 weliswaar in Veenendaal, maar woont op dat moment volgens de overlijdensakte nog steeds in Utrecht. In de akte is verder te lezen dat hij rond 13.00 uur ’s middags is overleden en dat zijn dood nog dezelfde middag op het gemeentehuis wordt gemeld door huisarts Jan Gerrit Kets. Het 1-persoonsgraf van de dan 42 jarige ongehuwde assistent-apotheker wordt korte tijd later geregeld door zijn broers en zussen. Zij plaatsen boven zijn naam de tekst ‘HIER LIGT ONZE GELIEFDE BROEDER’

Lange Viestraat (foto 2008)

Bij de geboorte van de kleine Jacob is zijn dan 46-jarige vader koperslager van beroep, gehuwd met Alida Maria Parree.  Het echtpaar woont op het adres de Lange Viesteeg Wijk C nr. 184 in Utrecht.  Tegenwoordig heet de Lange Viesteeg de Lange Viestraat, die het Vredenburg verbindt met de Oudegracht. Het is daarmee de belangrijkste doorgaande en altijd drukke verbinding van het Utrechtse centrum naar het oosten van de stad en richting De Uithof, waar de universiteit en het ziekenhuis UMC zich bevinden.

De naam ‘Viesteeg’ ontstond rond 1400 toen boeren die ten westen van de stad woonden via deze route hun koeien naar de veemarkt op de Neude brachten. Voor de mensen van buiten de stad Utrecht is de Lange Viestraat tegenwoordig vooral bekend als de straat waar warenhuis De  Bijenkorf zich bevindt.

 


Bijlagen