Haas de, A.W. FamiliegrafOp deze grafzerk staan de namen vermeld van de logementhouder/ kastelein Albertus Willem de Haas (1854-1903) en diens vrouw Janna Maria van Ommeren (1855-1930) en hun op 1-jarige leeftijd overleden zoontje Hendrik de Haas (1884-1886). Verder werd onder deze gedenksteen begraven Gijsbert Dirk van de Weert, een familielid van Janna Maria. 

Albertus Willem de Haas werd op 5 juli 1854 geboren in de gemeente Lienden, vanuit Rhenen bezien aan de ‘overkant’ van de Rijn. Zijn ouders waren landbouwer Jan Albertus de Haas en Hendrika van Ommeren. Albertus’ vrouw Janna Maria werd op 16 oktober 1855 geboren in het nabije Echteld, ook in de Betuwe. Haar vader Gerrit van Ommeren, gehuwd met Cornelia Beijer was eveneens landbouwer.

Hotel De Korenbeurs aan de Markt (foto 1930)

Albertus de Haas en en Janna Maria van Ommeren treden in in 1879 in het huwelijk in Lienden. De bruidegom is dan 25 jaar, de bruidegom 23 jaar. Kort daarna vertrekt het jonge stel naar Veenendaal, om daar onderaan de Markt een hotel te beginnen, dat de naam ‘De Korenbeurs’ krijgt.

De heer Albertus Willem de Haas begon op 3 september 1897 een logement met  stalhouderij. Met paard en wagen vervoerde hij de hotelgasten van Veenendaal naar De Klomp v.v.

 

 

 

 

In 1903 overleed hij. Zijn vrouw Janna Maria de Haas – Van Ommeren zette het bedrijf met haar vier zonen voort. In 1921 kocht men een luxe tienpersoons T-Ford, en snel daarna nog een. De autobuslijn van Veenendaal  –  De Klomp was geboren.

Als op het paar op  24 november 1884 een zoon krijgt (Hendrik) zijn bij de aangifte op het gemeentehuis als getuigen aanwezig waren de 55-jarige landbouwer Jan van de Hoef en de 52-jarige waagmeester Kornelis de Ruijter. Anderhalf jaar later sterft het nog pas 1 jaar oude kind.

Albertus de Haas overlijdt in 1903 op 48-jarige leeftijd. Zijn vrouw zet de exploitatie van ‘Hotel De Korenbeurs’ voort.

De vierde persoon die onder deze grafzerk ter aarde werd besteld is de Wageningen geboren Gijsbert Dirk van de Weert. Hij is een zoon van kastelein Evert Gerrit van de Weert en diens vrouw Neeltje van Ommeren. Het echtpaar was in Wageningen eigenaar van hotel ‘Hof van Gelderland’ aan de Nudestraat aldaar.


Bijlagen